Om oss

 

Vi tror på Falkenberg!

Sedan 2002 driver LTN-gruppen utvecklingen av den nya stadsdelen Kattegatt – den konstgjorda halvön där Kattegatt Center idag ligger i Vin & Sprits nedlagda fabrik. Vi tror mycket på Falkenberg och ser stor potential i området. Därför vill vi satsa och samtidigt göra staden till en ännu bättre plats att bo på, arbeta i och besöka. Vi vill gärna ha med dig på den resan.

Vår idé är egentligen ganska enkel. Vi vill satsa på något som är centralt beläget men idag till stora delar outnyttjat och skapa något välbesökt, inbjudande och viktigt. Med ett ökat handelsutbud på hemmaplan vill vi skapa en stad där du som invånare trivs och vill handla – såväl på vardagar som helger. Vi vill minska stadens stora handelsläckage på cirka 500 miljoner, skapa nya viktiga arbetstillfällen och behålla skattemedel där de så väl behövs – i vår egen kommun. Att dessutom kunna erbjuda efterfrågade havsnära boendealternativ till en marknad med bostadsbrist, det känns också helt rätt.

Vi försöker här göra en samlad presentation av vad som är på gång och här berättar vi också på vilka grunder vi har baserat våra planer och vårt arbete.  Vi har även försökt besvara de vanligaste frågorna som är förknippade med projektet. Vår förhoppning är att du skall få en fullständig bild och dessutom känna dig trygg och förväntansfull med den fortsatta utvecklingen av stadsdelen Kattegatt.

På LTN-gruppen är vi övertygade om att den nya stadsdelen/bostadsområdet Kattegatt kommer att vara positivt för hela Falkenbergs utveckling.

Jörgen Hallgren, VD
LTN Fastighet AB

Framtiden – Stadsdelen Kattegatt 2025

Framtiden – Stadsdelen Kattegatt 20XX
Stadsdelen Kattegatt är falkenbergarnas nya pärla. I en inspirerande miljö mellan strand, hav och Ätrans utlopp finns här totalt ett flertal företag med sammanlagt över 450 medarbetare.

I bostadsområdet Kattegatt varvas bostadshus på 2-7 våningar med gångstråk, parker, kanaler, badplatser, caféer, kiosker och restauranger. Stadsdelen Kattegatt är ett område för alla falkenbergare att njuta av men också något vi med stolthet delar med oss av till våra gäster.

 

 

Kattegatt Center

 

Då – Det var en gång en fabrik

På den konstgjorda halvön vid Ätrans mynning huserade länge statliga Vin & Sprit som anlade halvön under 1970-talets början. Hela anläggningen kostade staten cirka 500 miljoner att anlägga och därtill moderniserades fabriken för cirka 450 miljoner kronor endast ett par år före nedläggningen.

Men i och med avregleringen av marknaden förändrades förutsättningarna och Vin & Sprit i Falkenberg fick svårt att konkurrera. Resultatet blev det nedläggningsbesked som nådde de 187 medarbetarna den 26 mars 1999.

Nu – Industrilokaler och en avskydd fasad

När staten 2002 sålde Svenska Lagerhus AB fanns Vin & Sprits nedlagda fabrik i Falkenberg med bland lokalerna. Nya ägare blev norska LTN-gruppen och bolaget såg särskilda möjligheter för lokalerna i Falkenberg. Istället för att enbart satsa på logistikverksamhet valde bolaget efter några år att satsa på kontorslokaler och gym samt att utforska möjligheterna att göra om området till ett nytt bostadsområde och ett handelscentrum.

Idag arbetar cirka 400 personer i ett tiotal olika företag i LTN-gruppens lokaler. Med tanke på att närmsta grannen Skrea strand är ett av Falkenbergs mest besökta områden är det dock av största vikt att industribyggnaderna även får en ansiktslyftning exteriört sett.